Afgelopen week heeft Apple tijdens hun Apple event de nieuwe iPhone 7 voorgesteld. Maar ook de nieuwe Apple Watch series 2. Dit deed me er aan denken dat ik ondertussen al een dik jaar de Apple Watch 1 rond de pols heb. Tijd voor een review- en ervaringsblog dacht ik.

Ik ben een Apple fan

Apple Store Düsseldorf

Ik moet eerlijk toegeven, ik ben een Apple fan. Apple moet maar iets nieuw uitbrengen of het begint te kriebelen om het te kopen. Voor de iPhones ben ik gelukkig al in een stramien terecht gekomen waarbij ik telkens een versie oversla. (oei, ik heb nog “maar” de iPhone 6 Plus, dus moet ik eigenlijk de nieuwe iPhone 7 bestellen). Toen Apple de Apple Watch aankondigde was ik dan ook meteen verkocht. Ik kon me niet direct het échte nut bedenken van de Apple Watch, maar het feit dat notifications er op toekwamen en dat het er wel cool uitzag, was voor mij al voldoende. Het slechte nieuws echter, was dat de release van de Apple Watch in België nog wel even op zich zou laten wachten. Dan was er maar één oplossing: de Apple Watch halen waar hij te vinden was. Dus op een mooie zomerdag in juli vorig jaar, ben ik de auto ingestapt om enkele uren later de Apple Store van Düsseldorf binnen te stappen.

Apple Store Düsseldorf

Een jaar Apple Watch gebruiken

Ondertussen gebruik ik de Apple Watch al meer dan een jaar, elke dag. En de eerlijkheid gebied me om te zeggen dat ik absoluut nog geen “Thank God, I have an Apple Watch!” moment gehad heb. Het is een handig ding, maar toch met enkele bedenkingen. Notifications kunnen makkelijk afgelezen worden waardoor ik niet telkens mijn iPhone uit de broekzak moet halen. Enkel voor de meldingen die op dat moment écht interessant zijn of de berichten die meteen beantwoord moeten worden, neem ik nu nog de iPhone uit mijn broekzak. Maar meer heeft de Apple Watch me niet bijgebracht. Van de hele resem apps die op mijn Apple Watch staan gebruik ik 90% niet. De overige 10% gebruik ik maar geregeld tot zelden. Een overzichtje van de voor mij “nuttige” apps:

Mail

Ik heb 4 verschillende actieve mailaccounts. Deze komen allemaal binnen op mijn iPhone en bijgevolg ook op mijn Apple Watch. Handig om meteen te volgen wat er precies binnenkomt en van wie. Je kan snel kijken over wat de mail gaat en eventueel meteen ook antwoorden met een keuze uit enkele standaard zinnen of je kan een antwoord dicteren. Nu, dat laatste doe ikzelf zelden. Het blijft een vreemd zicht om tegen je horloge te staan praten. Als ik dat al doe, dan is het als ik thuis ben. Geen Knight Rider toestanden in het openbaar dus 🙂

Berichten, WhatsApp & Messenger

Ik denk, bij uitstek, de meest gebruikte apps. Superhandig om al die iMessages, gewone sms’en, WhatsApp en Messenger berichten te kunnen lezen vanop je pols. Ook hier is het beantwoorden van de berichten vaak handiger om gewoon je iPhone erbij te nemen. Diezelfde standaard zinnetjes of de dicteerfunctie zijn ook hier beschikbaar, maar gebruik ik zelden tot nooit.

Telefoneren

Met al die berichten apps, zou je bijna vergeten dat je met de iPhone ook kunt bellen. De Apple Watch is wat mij betreft hiervoor een handig verlengstuk van de iPhone. Inkomende oproepen komen op de Apple Watch te voorschijn, je kan meteen kijken wie er belt en beslissen om de oproep aan te nemen of te weigeren zonder dat je de iPhone erbij moet nemen. Neem je de oproep aan op de Apple Watch, dan kun je handsfree bellen. De kwaliteit is verrassend goed en zelfs met wat omgevingsgeluiden erbij, ben je perfect verstaanbaar voor de persoon aan de andere kant. Ik gebruik deze functie vaak in de auto (als mijn bluetooth carkit het weer eens laat afweten), tijdens het koken of tijdens andere huishoudelijke taken. Maar het blijft een “privacy-killer” natuurlijk, want iedereen in je buurt kan lekker meeluisteren. Dus ook hier, ik gebruik deze functie enkel als ik alleen ben.

Wallet

Ik bestel al wel eens online tickets voor de bioscoop en concerten. Die komen dan handig samen in de Wallet app (vroegere Passbook). Nooit meer de kans om zonder de tickets op zak naar een concert te vertrekken. Ook steeds meer vliegtuigmaatschappijen ondersteunen Wallet bij het boeken van vliegtickets. Geen gedoe meer met afgedrukte instapkaarten die je kunt kwijt spelen. Alles snel en handig bereikbaar vanop je pols. Al blijven de securitymensen soms wel wat raar kijken als je met je pols hun riching uitkomt om de QR-code te laten scannen.

Boodschappen (download)

De tijd dat ik mijn boodschappenlijstje op een klein stukje papier schreef is al eventjes voorbij. De Boodschappen app maakt het mogelijk om op je iPhone je boodschappenlijstje te maken. Eens in de winkel kan je gewoon het lijstje aflopen en afvinken vanop de Apple Watch. Handig is ook dat de app alle producten die je op je lijstje zet, ook onthoudt. Zo is het volgende lijstje maken echt een makkie!

FidMe (download)

Klantenkaarten, mijn portefeuille puilde er van uit. Met de FidMe app, kun je op je iPhone snel en makkelijk al je klantenkaarten digitaliseren. Standaard zitten praktisch alle grote winkels in de app. Gewoon de winkel selecteren, de barcode cijfers ingeven en hop, je digitale klantenkaart is klaar. Geen gezoek meer aan de kassa, maar gewoon razend snel de juiste kaart boventoveren van op je pols. Tot groot jolijt van de kassadame en de wachtenden achter mij 🙂

Buienalarm (download)

Geen wereldschokkende app, maar altijd handig om te weten wat er letterlijk boven ons hoofd komt te hangen. Ik ben vaak met de moto op de baan en dan is een buienalarm vaak wel handig om toch nog snel naar huis te rijden, zonder kletsnat te worden.

Philips Hue (download)

De leuke Hue sfeerlichtjes van Philips kleuren mijn woonkamer in alle mogelijk sferen. Via de Hue app op de iPhone maak je zoveel sferen als je wil. Je bedient de Hue lampjes vanop de iPhone of vanop de Apple Watch. Super handig als je languit in de zetel ligt en het begint wat donker te worden. Tijd om de lichtjes aan te steken dus, maar net dan ligt de iPhone niet binnen handbereik. Gelukkig zit de Apple Watch altijd rond mijn pols en kan ik zo toch nog een gezellige sfeer oproepen.

Instagram (download)

Ik volg enkele mensen waarvan ik bewust elke update van hun Instagram wil weten. Van die mensen krijg ik op de Apple Watch een melding van elke nieuwe post. Ik kan de foto bekijken, meteen liken, een reactie geven (via de dicteerfunctie) of meteen naar hun profiel gaan. Als je de Instagram app opent op de Apple Watch, kun je je feed bekijken en de activity op je eigen profiel volgen.

Google Agenda (download)

Als alleenstaande papa heb ik een druk leven: mijn vaste job, mijn bijberoep, mijn sociaal leven,… Ik heb dan ook een stevige (digitale) agenda. Ik gebruik de Google Agenda en die synchroniseert perfect met de Apple Watch. Op de wijzerplaat van de Apple Watch (die je overigens makkelijk zelf kunt kiezen en aanpassen met de zogenaamde complicaties) staat telkens mijn volgende agenda afspraak.  Geen agenda-verrassingen en vervelende vergeten-afspraak-situaties meer!

Besluit

Apple WatchHeeft de Apple Watch mijn leven nu makkelijker en efficiënter gemaakt? Ja en nee. Het is handig, maar zeker niet onmisbaar. Dus voor mij blijft de Apple Watch niet meer en niet minder dan een (duur) gadget dat meer met fashion en styling te maken heeft dan met efficiëntie. Ik gebruik de Apple Watch al meer dan een jaar, elke dag en moet zeggen dat ik nog nooit een lege batterij gehad heb nog vóór de dag om was. Integendeel zelfs, de Apple Watch gaat vlotjes een volledige dag + nacht mee. Eén klein minpuntje: de Apple Watch 1 is niet waterdicht. Douchen zou volgens reviewers en testers mogelijk moeten zijn, maar ik neem het risico niet. Officieel is de Apple Wacht niet waterbestendig en daar hou ik me aan. Maar dat zou met de Apple Watch series 2 opgelost moeten zijn. Een positief punt is dat de iPhone niet altijd vlakbij de Apple Watch moet zijn om de functies te gebruiken. Ik kan gerust mijn iPhone op mijn bureau laten liggen terwijl de functies van de Apple Watch blijven werken als ik door mijn appartement loop.

 

You May Also Like

2 comments

Reply

Ik heb de Apple Watch tweedehands gekocht en gebruik m nu denk ik driekwart jaar? Ik deel je mening en heb er ook een blogartikel over op de planning staan. Jij noemt wel een paar apps die ik nog niet gebruik, dus die ga ik eens bekijken! Bedankt voor ze tips.

Reply

Graag gedaan Debbie. Leuk te horen dat je m’n blogpost leuk vond. Veel plezier met het ontdekken van de apps!

Geef een reactie